You are currently viewing Сватбени традиции – хвърляне на късмети

Сватбени традиции – хвърляне на късмети

Ритуалът

След сключване на граждански и църковен брак, при излизане от църквата младоженецът носи булката на ръце, а зад тях, кумата държи кошницата с късмети и ги хвърля във възхуда, за да потръгне на новото семейство както следва. От стари времена се счита, че във всяко късметче трябва да има бонбон – символ на сладък семеен живот, паричка – символ на благоденствие и жито – за плодовитост.

Колко на брой трябва да са късметчетата?

Този въпрос няма правилен отговор. В различните региони обичаите носят своите особености и това ги прави уникални. Най- често предпочитаният вариант е късметите да бъдат нечетен брой и също – на половина на гостите. Другият – бройката на късметите да бъде равна на годините на булката.

Какво да имаме предвид, когато избираме късметчета?

Те са малък детайл от цялостната картина, но важен, завършващ я. На първо място дизайнът на късметчетата би могъл да бъде съобразен с цветовете на сватбата (ако има такива), за да не се нарушава цветовият баланс. Не на последно място се нарежда удобството при преносването на сватбените късмети, затова те трябва да бъдат поднесени елегантно в красива кошница или друг аксесоар по Ваше предпочитание.

Изработка на късметчета и кошници в myWEDDING

На щанда ни с аксесоари ще откриете изобилие от късмети, кошници и други дизайнерски аксесоари в различни цветове и модели. А за Ваша радост, можем да изработим късметчета и всички други необходими аксесоари в предпочетен от Вас дизайн.

Тук можете да разгледате част от нашите дизайнерски кошници ⇒ 

Каталог „Сватбени кошници“

Следете страницата ни във Фейсбук за интересни рубрики и ново съдържание всеки ден!  https://www.facebook.com/svatbencenter/


Запази час!
Запитване