13 (Не)Традиционни Съвети за Бюджетна Сватба – Част 1

13 (Не)Традиционни Съвети за Бюджетна Сватба – Част 1

Получаваш така чаканото (или може би не?) предложение за брак. Няма такава радост! Веднага започваш да си представяш сватбения ден. И изведнъж като мълния те удря въпроса с бюджета…

Да, в действителност големият ден е свързан с доста разходи. Ако имаш възможност и твоето нещо е да дадеш 30,000 за един ден – абсолютно го направи – и да ме поканиш! Но ако бюджета ти е ограничен и въпреки това искаш сватбата на мечтите ти, има начин да го постигнеш! 

Прочети по-долу Част 1 на 13 (Не)Традиционни Съвети за Бюджетна Сватба или как да пестиш докато харчиш.

1. Най-добрият помощник – сватбеният агент

Противно на всеобщото схващане, че това да използваш сватбен агент е изключително скъпо и само младоженците с големи възможности могат да си го позволят, това не е вярно. 

Когато обмисляш ползването на услугите на агенция, имай предвид следното: oпределянето на общия бюджет и съответното му разпределяне не е лесна задача, а сватбените агенти са експерти в тази област. Освен това, те лесно могат да държат финансовия въпрос под контрол. Гледайки обективно, агентите не се изкушават да купят и онези супер сладки, ужасно ненужни фигурки на ангелчета, по които така си се запленил. Или пък ледена скулптура… 

Сватбените агенти работят и на преференциални цени с флористи, фотографи, видеооператори, DJ и други. Често пъти ще осъзнаеш, че е по-добре да заплатиш техните услуги, отколкото сам да набавиш всичко необходимо. 

В общи линии, сватбеният агент е най-добрият ти избор, когато имаш ограничен бюджет и искаш да избегнеш целия стрес около планирането и разпределянето на средставата. 

Сватбен център myWedding разполага с две сватбени агенции. Научи повече за Сватбена Агенция myWedding София и Сватбена Агенция myWedding Варна.

2. Подаръци за кой? А да, за гостите

Не трябваше ли младоженците да получават подаръци, а не гостите? 

Всъщност вече е все по-прието новите съпрузи да подарят нещо мъничко на своите гости, с което да благодарят за приетата покана и присъствието в този така важен за тях ден.

Това е чудесно, само че може да се превърне в не малък разход, особено ако списъкът наброява 100 души. Освен това, на никой не му е нужно поредното керамично сувенирче, което ще бъде единствено израз на това колко отдавна не е чистен прах. 

Ако държиш гостите ти все пак да си тръгнат с някакъв спомен, бъди креативен. Сватбата ти е на плажа – подари джапанки. Падаш си по здравословния начин на живот – опаковай любимия си насипен чай. Зен е твоето второ име – мини свещ с аромата от сватбения ден. Избрал си най-горещата дата в годината – всички ще се зарадват на ветрило. 

С голяма част от тези малки подаръчета можеш да се сдобиеш онлайн. Aliexpress е твоят най-добър приятел – поръчай навреме, позволи поне 1 месец за доставка и имай предвид, че може би ще трябва да ходиш до митницата. Иначе, ще се изненадаш колко интересни и евтини неща ще намериш.

3. Не е нужно да убиваме цветята…

Букетите са излишни. И не защото не са красиви, просто няма особен смисъл в това да откъснем цвете и да го подарим на някого, след като ще загине след два дни. Дори не искам да коментирам цените. 

Вместо да приемаш поздравления и заедно с тях букети, помоли гостите ти да направят нещо благородно.

Има ли кауза, която подкрепяш? Неправителствена организация, чиято мисия те докосва? Може би опазването на околната среда е твоята страст? Избери кауза, или две, и помоли гостите да съберат парите, които биха дали за букети и да ги дарят. Така, освен че ще спасиш ненужно откъснати цветя да се превърнат в поредния захвърлен букет, ще имаш възможност да помогнеш. 

Въпреки че тази точка не описва начин, по който ти можеш да спестиш от сватбените приготовления, ти гарантирам едно – ще се почувстваш страхотно!

Прочети повече тук за инициативата на WWF и разбери как можеш да подпомогнеш спасяването на вековните гори като кажеш “не” на сватбените букети.

4. Златото е вечно 

Всички детайли и плануване по приказваната ти сватба ще дойдат и ще отминат, едно ще остане обаче – вашата любов и… халките. 

Сватбените хапки остават най-предпочитания материален символ на вричане. В днешно време е допустимо и да си размените друг вид накити, но ако все пак си традиционалист, добрата новина е, че има как да вмъкнеш и красиви халки в бюджета. 

Платината и жълтото злато са първи избор на младоженците що се отнася до халки. Не забравяй обаче, че имаш и други варианти – бялото злато, среброто и дори стоманата са много устойчиви и доста по-евтини заместители, а и никой няма да разбере разликата.

Имаш ли старо, непотребно злато? Верижка или обици, които са ти омръзнали? Това е момента да се възползваш и да ги замениш. Поискай от мястото, където купуваш халките, да ти приспаднат сумата за старото злато и готово – пръстените вече са уредени! 

В Сватбен център myWedding има изненада за теб, ако купиш брачни халки на място – разбери повече тук!

5. Февруари не звучи зле

Да, юни и юли са най-прекрасните месеци в годината. Но ако бюджетът ти е ограничен, да избереш да направиш сватба в слаб сезон, може и да се окаже доста добра идея. 

Замисли се защо точно искаш лятна сватба – заради топлото и хубаво време, дългия ден? Това са все валидни причини, но трябва да отчетеш също така жегата, отпуските и това колко е трудно всъщност да запазиш ресторант, фотограф и кой ли още не в слънчева събота. 

Разбира се, ако обичаш снега и мечтаеш за зимни спортове, проблема ти е решен. Но дори и голямата ти любов, след партньора естествено, да е морето, не отхвърляй с лека ръка месеците между октомври и април. За ресторантите, агентите и всички други хора и бизнеси в индустрията, ноември до март попадат в слаб сезон и можеш да се възползваш от намалени цени на повечето услуги. 

А и освен че снимките ти ще са по много по-оригинални, какво по-хубаво от сватба през февруари, след която да заминеш на меден месец в южното полукълбо?

Виж тук Част 2 на този пост, за да разбереш как да имаш мечтаното сватбено пътешествие без допълнителен разход!

6. Петък е празничен ден

Тъй като изяснихме въпроса за избора на месец, идва ред и на избора на ден. Ако си мислиш, че всички двойки решават сватбата им да се състои събота или неделя просто защото това е задължително, грешиш. 

Всъщност, не винаги е било така. Както се казва – едно време – нашите баби и дядовци са се женили в “подходящите” дни. Все още за сключването на църковен брак има забранени и разрешени дати, но няма забрана за венчавка през седмицата. 

Вечерна сватба в петък, освен че ти гарантира присъствие на повечето гости, един дълъг уикенд за отпразнуване на вашата любов, е и приятна новина за портфейла ти. Така ще можеш все пак да вместиш в бюджета онази ледена скулптура на вас двамата… в цял ръст… но тихо, не казвай на сватбения агент!

7. Парти в ресторант – не, мерси! 

Един от най-сигурните начини да спестиш от средставата по организацията на сватбата е мястото, което ще избереш за приема. За тази цел, мисли нестандартно. 

Имаш ли приятел или роднина, чиято къща е огромна или има страхотен двор? Не биха ти отказали терен за такова незабравимо събитие. Градският парк е любимото ти място? Свържи се с общината и обсъди опциите за церемония и прием за няколко часа там. Искаш да усещаш пясък между пръстите си, докато казваш “Да”? Свободната зона на някой отдалечен плаж може би е идеалният вариант. 

Няма ограничения, освен въображението тук. Има много повече варианти от ресторант в хотел за сватбен прием, отколкото предполагаш, а кетъринга и коктейлния тип парти са супер изискани опции.

 

Така завършва първа част от 13 (Не)Традиционни Съвети за Бюджетна Сватба. Ако последваш поне един от тях, ти гарантирам, че дори с ограничен бюджет, ще имаш сватбата на мечтите си. Очаквай следващите съвети и трикове!

Междувременно, сподели в коментар кой съвет ти хареса най-много и защо?

П.С. Продуктова снимка на банера – сватбен органайзер от Мис Муза


Затвори

Запазване на час

Моля, изберете град,
в който желаете да запазите час за проба!

 

октомври 2021
пн вт ср чт пт сб нд
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

октомври 2021
пн вт ср чт пт сб нд
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

октомври 2021
пн вт ср чт пт сб нд
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
октомври 2021
пн вт ср чт пт сб нд
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

  

Запази час!
Запитване