You are currently viewing 13 (Не)Традиционни Съвети за Бюджетна Сватба – Част 1

13 (Не)Традиционни Съвети за Бюджетна Сватба – Част 1

Получаваш така чаканото (или може би не?) предложение за брак. Няма такава радост! Веднага започваш да си представяш сватбения ден. И изведнъж като мълния те удря въпроса с бюджета…

Да, в действителност големият ден е свързан с доста разходи. Ако имаш възможност и твоето нещо е да дадеш 30,000 за един ден – абсолютно го направи – и да ме поканиш! Но ако бюджета ти е ограничен и въпреки това искаш сватбата на мечтите ти, има начин да го постигнеш! 

Прочети по-долу Част 1 на 13 (Не)Традиционни Съвети за Бюджетна Сватба или как да пестиш докато харчиш.

1. Най-добрият помощник – сватбеният агент

Противно на всеобщото схващане, че това да използваш сватбен агент е изключително скъпо и само младоженците с големи възможности могат да си го позволят, това не е вярно. 

Когато обмисляш ползването на услугите на агенция, имай предвид следното: oпределянето на общия бюджет и съответното му разпределяне не е лесна задача, а сватбените агенти са експерти в тази област. Освен това, те лесно могат да държат финансовия въпрос под контрол. Гледайки обективно, агентите не се изкушават да купят и онези супер сладки, ужасно ненужни фигурки на ангелчета, по които така си се запленил. Или пък ледена скулптура… 

Сватбените агенти работят и на преференциални цени с флористи, фотографи, видеооператори, DJ и други. Често пъти ще осъзнаеш, че е по-добре да заплатиш техните услуги, отколкото сам да набавиш всичко необходимо. 

В общи линии, сватбеният агент е най-добрият ти избор, когато имаш ограничен бюджет и искаш да избегнеш целия стрес около планирането и разпределянето на средставата. 

Сватбен център myWedding разполага с две сватбени агенции. Научи повече за Сватбена Агенция myWedding София и Сватбена Агенция myWedding Варна.

2. Подаръци за кой? А да, за гостите

Не трябваше ли младоженците да получават подаръци, а не гостите? 

Всъщност вече е все по-прието новите съпрузи да подарят нещо мъничко на своите гости, с което да благодарят за приетата покана и присъствието в този така важен за тях ден.

Това е чудесно, само че може да се превърне в не малък разход, особено ако списъкът наброява 100 души. Освен това, на никой не му е нужно поредното керамично сувенирче, което ще бъде единствено израз на това колко отдавна не е чистен прах. 

Ако държиш гостите ти все пак да си тръгнат с някакъв спомен, бъди креативен. Сватбата ти е на плажа – подари джапанки. Падаш си по здравословния начин на живот – опаковай любимия си насипен чай. Зен е твоето второ име – мини свещ с аромата от сватбения ден. Избрал си най-горещата дата в годината – всички ще се зарадват на ветрило. 

С голяма част от тези малки подаръчета можеш да се сдобиеш онлайн. Aliexpress е твоят най-добър приятел – поръчай навреме, позволи поне 1 месец за доставка и имай предвид, че може би ще трябва да ходиш до митницата. Иначе, ще се изненадаш колко интересни и евтини неща ще намериш.

3. Не е нужно да убиваме цветята…

Букетите са излишни. И не защото не са красиви, просто няма особен смисъл в това да откъснем цвете и да го подарим на някого, след като ще загине след два дни. Дори не искам да коментирам цените. 

Вместо да приемаш поздравления и заедно с тях букети, помоли гостите ти да направят нещо благородно.

Има ли кауза, която подкрепяш? Неправителствена организация, чиято мисия те докосва? Може би опазването на околната среда е твоята страст? Избери кауза, или две, и помоли гостите да съберат парите, които биха дали за букети и да ги дарят. Така, освен че ще спасиш ненужно откъснати цветя да се превърнат в поредния захвърлен букет, ще имаш възможност да помогнеш. 

Въпреки че тази точка не описва начин, по който ти можеш да спестиш от сватбените приготовления, ти гарантирам едно – ще се почувстваш страхотно!

Прочети повече тук за инициативата на WWF и разбери как можеш да подпомогнеш спасяването на вековните гори като кажеш “не” на сватбените букети.

4. Златото е вечно 

Всички детайли и плануване по приказваната ти сватба ще дойдат и ще отминат, едно ще остане обаче – вашата любов и… халките. 

Сватбените хапки остават най-предпочитания материален символ на вричане. В днешно време е допустимо и да си размените друг вид накити, но ако все пак си традиционалист, добрата новина е, че има как да вмъкнеш и красиви халки в бюджета. 

Платината и жълтото злато са първи избор на младоженците що се отнася до халки. Не забравяй обаче, че имаш и други варианти – бялото злато, среброто и дори стоманата са много устойчиви и доста по-евтини заместители, а и никой няма да разбере разликата.

Имаш ли старо, непотребно злато? Верижка или обици, които са ти омръзнали? Това е момента да се възползваш и да ги замениш. Поискай от мястото, където купуваш халките, да ти приспаднат сумата за старото злато и готово – пръстените вече са уредени! 

В Сватбен център myWedding има изненада за теб, ако купиш брачни халки на място – разбери повече тук!

5. Февруари не звучи зле

Да, юни и юли са най-прекрасните месеци в годината. Но ако бюджетът ти е ограничен, да избереш да направиш сватба в слаб сезон, може и да се окаже доста добра идея. 

Замисли се защо точно искаш лятна сватба – заради топлото и хубаво време, дългия ден? Това са все валидни причини, но трябва да отчетеш също така жегата, отпуските и това колко е трудно всъщност да запазиш ресторант, фотограф и кой ли още не в слънчева събота. 

Разбира се, ако обичаш снега и мечтаеш за зимни спортове, проблема ти е решен. Но дори и голямата ти любов, след партньора естествено, да е морето, не отхвърляй с лека ръка месеците между октомври и април. За ресторантите, агентите и всички други хора и бизнеси в индустрията, ноември до март попадат в слаб сезон и можеш да се възползваш от намалени цени на повечето услуги. 

А и освен че снимките ти ще са по много по-оригинални, какво по-хубаво от сватба през февруари, след която да заминеш на меден месец в южното полукълбо?

Виж тук Част 2 на този пост, за да разбереш как да имаш мечтаното сватбено пътешествие без допълнителен разход!

6. Петък е празничен ден

Тъй като изяснихме въпроса за избора на месец, идва ред и на избора на ден. Ако си мислиш, че всички двойки решават сватбата им да се състои събота или неделя просто защото това е задължително, грешиш. 

Всъщност, не винаги е било така. Както се казва – едно време – нашите баби и дядовци са се женили в “подходящите” дни. Все още за сключването на църковен брак има забранени и разрешени дати, но няма забрана за венчавка през седмицата. 

Вечерна сватба в петък, освен че ти гарантира присъствие на повечето гости, един дълъг уикенд за отпразнуване на вашата любов, е и приятна новина за портфейла ти. Така ще можеш все пак да вместиш в бюджета онази ледена скулптура на вас двамата… в цял ръст… но тихо, не казвай на сватбения агент!

7. Парти в ресторант – не, мерси! 

Един от най-сигурните начини да спестиш от средставата по организацията на сватбата е мястото, което ще избереш за приема. За тази цел, мисли нестандартно. 

Имаш ли приятел или роднина, чиято къща е огромна или има страхотен двор? Не биха ти отказали терен за такова незабравимо събитие. Градският парк е любимото ти място? Свържи се с общината и обсъди опциите за церемония и прием за няколко часа там. Искаш да усещаш пясък между пръстите си, докато казваш “Да”? Свободната зона на някой отдалечен плаж може би е идеалният вариант. 

Няма ограничения, освен въображението тук. Има много повече варианти от ресторант в хотел за сватбен прием, отколкото предполагаш, а кетъринга и коктейлния тип парти са супер изискани опции.

 

Така завършва първа част от 13 (Не)Традиционни Съвети за Бюджетна Сватба. Ако последваш поне един от тях, ти гарантирам, че дори с ограничен бюджет, ще имаш сватбата на мечтите си. Очаквай следващите съвети и трикове!

Междувременно, сподели в коментар кой съвет ти хареса най-много и защо?

П.С. Продуктова снимка на банера – сватбен органайзер от Мис Муза


Запази час!
Запитване