Нашите новини

13 (Не)Традиционни Съвети за Бюджетна Сватба – Част 2

Бюджетът е неразделна, и дори най-важната, част от планирането на сватбения ден. Да, по принцип е най-добре да не се съобразяваш с бюджет – съгласна съм!

Но ако все пак ти се налага, без повече увод, прочети по-долу Част 2 на 13 (Не)Традиционни Съвети за Бюджетна Сватба или как да пестиш докато харчиш.

Ако случайно си изпуснал Част 1ето тук е!

8. Всичко за малко реклама

Ако все пак си тръгнал по пътя сам да избереш и наемеш всичко необходимо за сватбения ден – стискам палци! – то рекламата е начин да спестиш оттук-оттам. 

Без значение от това дали е малък или голям, всеки бизнес се нуждае от реклама. За да се възползваш от такъв вид услуга за сметка на отстъпка, вярвай ми – не е нужно да си маркетинг експерт. 

Активен ли си в социалните мрежи? Имаш ли блог, където споделяш всичко с читателите си? Или пък следиш, информираш се и изразяваш мнение във форуми? Идеално! 

Попитай бизнеса, който искаш да рекламираш, дали биха се съгласили да ти направят процентно намаление от използваната от теб услуга или материали. След това качи снимка, видео или пост и разкажи за преживяването и работата ти с експертите. Не забравяй да използваш подходящи за индустрията и бизнеса ключови думи и тагове. 

Друг, по-конвенционален начин за реклама, е това в деня на сватбата да сложиш визитки на бизнесите, които си използвал. Все пак няма по-добро от това, гостите да видят със собствените си очи свършената работа.

9. И оркестърът да свири

Събитие без музика…ами не е събитие, то е ясно. И след като изяснихме колко важна част е музиката от една сватба, то нека сега да изясним и има ли начин да е по-интересно, по-забавно и по-бюджетно. Няма да те мъча – има начин! 

Ако си забравил, бързо ти припомням – хоровото пеене е хоби, но и професия. Бъди оригинален и се свържи с някой от местните хорове и попитай дали биха искали да пеят на сватбения ти ден. 

Освен това, в университети, където музиката е дисциплина, също има хорове и музиканти. Често пъти, те биха били съгласни да изпълнят нещо в големия ти ден за по-скромно заплащане поради няколко причини – това е добра реклама за тях, ще имат възможност да се упражняват и е добро допълнение към портфолиото им. 

От друга страна, ако си сред онези щастливци с приятели-музиканти, винаги можеш да ги помолиш да изпълнят нещо за теб и гостите. Сигурна съм, че няма да откажат, а и няма ли да е най-хубавият спомен?

10. Фонд „Сватбено пътешествие“

Сватбеното пътешествие, или така нареченият меден месец, е неразделна част от сватбата. Но и сериозен удар по бюджета и то точно след подобно събитие… Ако спазиш този съвет обаче, ти обещавам, че ще имаш мечтаното пътуване без допълнителен разход. 

Ще ти прозвучи супер просто, но то наистина е – направи си фонд “Сватбено Пътешествие”. 

Още рано при организацията, когато дойде време за сватбените покани, отдели ред върху тази ценна хартийка. Помоли гостите да не ти купуват домакински уреди, вази, комплекти сервизи и прибори и всякакви други предмети, които или ще счупите, или ще забравите откъде са, или въобще няма да ползвате. Вместо това, нека инвестират във вашия фонд, където събирате средства за пътешествието, на което да отпразнувате любовта си един към друг. 

Вече дори не е нужно да получаваш онези пликове с картичка, GoFundMe e една от топ платформите за дарения. Можеш да я използваш за всякакви цели, включително и за мечтаното пътуване. Качи хубави снимки и напиши добре историята ви и нищо чудно и други хора, освен гостите, да се присъединят към даренията!

11. Бюфет. Десертен бюфет.

Казвала съм го преди, ще го кажа пак – традиционната сватбена торта винаги ще бъде на мода. Що се отнася до бюджета обаче, да, по-сложна е за направа и може да се персонализира, но сложи думата “сватбена” пред торта и цената й вече е скочила до небето. 

Има нещо интересно в това гостите ти да опитат от същата торта, която двамата ще разрежете обикновено с гигантски нож, но от друга страна не я ли искаш само за вас? Решението за гостите се нарича десертен бюфет. 

Десертният бюфет е страхотен избор, защото предоставя разнообразие, много добро съотношение цена-количество (бюджетът ти е доволен) и е с мисъл за гостите. Някой може да не обича фондан и сметана, но да обожава чийзкейк и глазура. А пък любителят на сладко, може да иска да опита от всичко!

И за да използваш десертния бюфет максимално, ето още една идея. Някои от десетите, като бонбони, курабийки или понички, могат да се превърнат в подаръчета за гостите. Сложи хартиени пликчета с надпис “Благодаря, че сподели деня с нас! Вземи си за вкъщи!”.

12. Сватбена дестинация „Чужбина“

Въпреки че планираш бюджетна сватба, това не означава, че не можеш да се венчаеш зад граница и че сватбата ще изглежда “евтина”. Напротив, този съвет е точно за теб, ако мечтаната от теб сватба е в тесен кръг и включва позната, не толкова позната или екзотична дестинация, и нямаш нужда от традиционните украси и приготовления.

За да постигнеш желания резултат aka Сватбена Дестинация “Чужбина”, трябва да се съобразиш със следното: 

  • Локацията е най-важната част, за да се впишеш все пак в бюджета. Google е най-добрият ти приятел за проучване

Ако искаш да си в крак с тенденциите, научи тук кои са Топ 5 на Сватбените Дестинации в Европа за 2019.

  • Това е идеалният вариант, в който да съчетаеш мястото на сватбата с почивка – с един куршум-два заека
  • В зависимост от това колко далечe е избраната дестинация, шофирането може и да е по-изгоден вариант
  • Не ти е нужен кой знае какъв декор – използвай естествената красота на избраното място
  • Насрочи датата на сватбата възможно най-близо до слаб сезон. Например, ако се венчаеш на остров Тенерифе, го направи Октомври
  • Което важи за традиционните сватби, важи и за тези в чужбина относно ден и час. За бюджетен вариант се спри на следобеден брънч през седмицата
  • Не се притеснявай да питаш за отстъпка. Можеш да си издействаш намаление за група от авиокомпаниятa за запазване на повече билети, както и от хотела за пакет отсядане на място и сватба. Ако имаш късмет, е възможно да получиш и безплатен ъпгрейд и подаръци
  • Намери подходящо мястото за отсядане на гостите във всички ценови диапазони, ако не поемате всички разходи за техния престой. Въпреки това, една от най-лесните опции е да избереш All-inclusive хотел

13. Можеш и сама

Последният съвет е изцяло за бъдещите булки и по-точно за старанието им да изглеждат красиви в сватбения ден. 

Когато планираш бюджетна сватба, гримът и прическата може да не ти се струват голям разход, но всъщност са. Особено, когато трябва да наемеш гримьор и фризьор за себе си, кумата, шаферките, най-близките роднини от женски пол и който още успее да се вмъкне и възползва от тази услуга. 

Супер елементарен начин да спестиш, е сама да направиш грима и прическата си. Ако все отлагаш да си купиш онази палитра сенки на Natasha Denona, червилото на Tom Ford или фон-дьо-тена на YSL, сега е момента. И дори с целия този пазар ще спестиш и ще си ги ползваш след сватбата. Тези гримове са толкова хубави, че пак ще изглежда професионално, вярвай ми. 

Относно прическа, както по-горе написах, сега е момента да си купиш сухия шампоан на Klorane и текстуриращия спрей на Balmain. Заложи на лесна, небрежна и удобна прическа – нещо като почти всяка визия на Blake Lively. Все пак не искаш цял ден да си вадиш фиби и фуркети от косата, нали?

На снимката по-горе – Chloe Morello

 

Това беше втора част от 13 (Не)Традиционни Съвети за Бюджетна Сватба. Ако последваш поне един от тях, ти гарантирам, че дори с ограничен бюджет, ще имаш сватбата на мечтите си.

Сподели в коментар кой съвет ти хареса най-много и защо? Ще последваш ли някой от споделените съвети?

П.С. Продуктова снимка на банера – сватбен органайзер от Мис Муза